PM Mohon Kuota Tambahan Haji Dari Arab Saudi

“Kita sebenarnya kalau boleh nak secepat mungkin. Sebab bila kita dapat kouta tambahan, banyak benda kita perlu sediakan seperti penginapan jemaah dan penerbangan.

Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad sudah menghantar surat kepada kerajaan Arab Saudi bagi memohon tambahan kouta haji tahun ini untuk 10,000 jemaah.

Perkara itu dimaklumkan Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, Zukri Samat yang memaklumkan pihaknya kini sedang menunggu jawapan dari Riyadh.

“Buat masa ini belum lagi (menerima jawapan). Kita telah mohon jasa baik untuk mempertahankan kuota haji tambahan sebanyak 10,000.

“Kita tak dapat 10,000 pun tak mengapa, 8,000 pun sudah memadai.

“Perdana Menteri pun sudah menulis surat rasmi kepada kerajaan Arab Saudi,” katanya kepada media selepas Majlis Khatam Al-Quran dan TH World #QuranHour di ibu negara, hari ini.

Hadir sama Pengerusi TV Al Hijrah, Hussamuddin Yaacub yang juga Pengerusi dan Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd.

Pada 4 Mei lalu, TH memaklumkan yang pihaknya sedang menunggu kelulusan daripada kerajaan Arab Saudi bagi permohonan tambahan kuota untuk 10,000 lagi jemaah.

TH dalam kenyataannya berkata, berdasarkan rekod 10 tahun lalu, sebanyak empat kali permohonan kuota tambahan tidak diluluskan, iaitu pada 2013, 2014, 2015 dan 2016.

Ia sekali gus menyangkal dakwaan yang mengatakan umat Islam hilang kuota tambahan haji tahun ini seperti didakwa Ketua Pemuda Umno, Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Kuota rasmi yang diberikan Arab Saudi kepada Malaysia bagi tahun 2019 sebanyak 30,200.

Dalam pada itu Zukri menjelaskan, TH berharap agar kerajaan Arab Saudi dapat memberi jawapan secepat mungkin bagi memudahkan pihaknya membuat persediaan untuk jemaah.

“Kita sebenarnya kalau boleh nak secepat mungkin. Sebab bila kita dapat kouta tambahan, banyak benda kita perlu sediakan seperti penginapan jemaah dan penerbangan.

“Jadi, lebih awal kita terima kuota, lebih baik pengurusan kita. Kos juga akan bertambah jika terlalu lewat,” jelasnya.

Tambah Zukri penerbangan pertama jemaah haji akan bermula pada 4 Julai nanti dan penerbangan terakhir pada 4 Ogos dan umat Islam dijangka akan wukuf pada 10 Ogos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s