Rasuah S$4.2 juta : Zahid didakwa 7 tuduhan

Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas tujuh pertuduhan menerima rasuah lebih S$4.2 juta (1 dolar kira-kira RM3.05) bagi melanjutkan kontrak syarikat Ultra Kirana sebagai pengendali One Stop Center (OSC) di negara China.

Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas tujuh pertuduhan menerima rasuah lebih S$4.2 juta (1 dolar kira-kira RM3.05) bagi melanjutkan kontrak syarikat Ultra Kirana sebagai pengendali One Stop Center (OSC) di negara China.

Ahmad Zahid Hamidi, 66, mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan satu persatu di hadapan Hakim Azura Alwi.

Pada prosiding yang bermula pada jam 9.15 pagi itu, Ahmad Zahid yang hadir ke mahkamah memakai kemeja batik dan seluar hitam, dengan ditemani anak perempuannya, Nurul Hidayah.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai Menteri Dalam Negeri di Kementerian Dalam Negeri (KDN) menerima suapan daripada Syarikat Ultra Kirana Sdn Bhd, iaitu wang tunai berjumlah keseluruhan S$4,240,000.

Tindakan itu sebagai dorongan melanjutkan kontrak syarikat berkenaan sebagai Pengendali Perkhidmatan One Stop Center (OSC) di negara China dan Sistem Visa Luar Negara (VLN) di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya, antara Mac 2017 dan Mac 2018.

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau mana lebih tinggi.

Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar menawarkan jaminan RM200,000 dengan seorang penjamin bagi kesemua pertuduhan yang dihadapi tertuduh.

“Disebabkan tertuduh sebelum ini pernah didakwa di mahkamah, pasportnya sudah berada dalam simpanan mahkamah,” katanya.

Peguam Kitson Foong, yang mewakili Ahmad Zahid tidak membantah dan bersetuju dengan jumlah jaminan yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan.

“Memang benar pasport tertuduh telah diserahkan kepada mahkamah sebelum ini,” kata peguam itu.

Mahkamah kemudiam membenarkan Ahmad Zahid diikat jamin RM200,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 31 Julai ini untuk sebutan semula kes.

Pada 19 Oktober dan 14 Disember 2018 serta 20 Februari lalu, Ahmad Zahid mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap 47 pertuduhan, dengan 12 pertuduhan daripadanya membabitkan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Kesnya kemudian dipindahkan ke Mahkamah Tinggi dan mahkamah itu menetapkan 18 November hingga 22 November, 2 Disember hingga 6 Disember dan 9 Disember hingga 13 Disember ini untuk perbicaraan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s